17 Aralık 2014 Çarşamba

Bademcik sorununu görmezden gelmeyin!

Vücudu hastalıklardan korumakla görevli olan bademcikler bazen hastalık kaynağı da olabiliyor. Özellikle çocukluk çağında sık sık rastlanan bademcik enfeksyonlarının bazı türleri uzun vadede kalp kapakçığı yetmezliği, böbrek yetmezliği ve eklem romatizması gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

VÜCUDUN ASKERİ GİBİ SAVAŞ VERİYOR
 
Vücutta mikroplarla savaşmaya yardımcı olan savunma hücrelerini üreten “lenfoid doku”nun bir parçası olan bademcikler özellikle henüz bağışıklık sisteminin yeterince gelişmediği çocukluk döneminde, ağızdan ve burundan alınan mikroplara karşı “vücudun askerleri” gibi savaş veriyor. 
 
Ancak bazen vücudu hastalıklardan koruma görevini üstlenen bu dokular bazen kendileri hastalık yaratarak, çocuğun ateşlenmesine ve ilerleyen zamanlarda daha da ciddi sağlık riskleri ile karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu yüzden Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası bademcik ameliyatının zorunlu olduğu durumları şöyle sıralıyor;
 
NORMALDEN BÜYÜK BADEMCİKLER, GEÇİCİ SOLUNUMUN SURMASINA YOL AÇABİLİYOR
 
Çocuklarda bademciklerin normalden büyük olması, özellikle gece uykusunda hava yolunun tıkanmasına ve geçici solunumun duraksamasına da yol açabiliyor. 
 
Bu nedenle uyku apnesi gelişmesinin en önemli ameliyat nedenlerinden biri. 
 
İKİ BADEMCİK ARASINDA ÇOK BÜYÜK BOY FARKLILIKLARI OLABİLİYOR
 
Çok sık görülmese de iki bademcik arasında çok büyük boy farkı olabiliyor. Bu durumda da ameliyat yapılması gerekiyor. 
 
Badecik ameliyatı için bir başka gerekçe ise doğal enfeksiyon sırasında abse gelişimi olabiliyor. Bu büyük bir sorun ve cerrahi olarak hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Büyük damarlara zarar veren bir durum bu! Çok ciddi kafa içi komplikasyonlara sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder